Fasolowe burgery

Rozpoczął się karnawał, a wraz z nim czas wzmożonej aktywności towarzyskiej. Co przygotować na imprezę, na której będą gościć starsi i młodsi, tak by każdy znalazł coś dla siebie?
Dziś podrzucamy przepis na przepyszne burgery z fasoli i komosy ryżowej.
Dla sceptyków wegetariańskich potraw, powiem tylko, że mięsożercy też się nimi zajadają 

Składniki:

  • 250 g ugotowanej czerwonej fasoli,
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej (polecam pomieszać kolory),
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 czosnek,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 1 jajko,
  • 1/3 szklanki ekspandowanego amarantusa,
  • 3 łyżki kaszy manny lub dowolnej mąki,
  • przyprawy: kurkuma, słodka papryka, kumin, oregano,
  • dodatkowo: bułki, sałata, pomidor, papryka, awokado, czerwona cebula, hummus lub sos jogurtowy z ziołami.

Przygotowanie:

  1. Komosę płuczemy, gotujemy i studzimy.
  2. Fasolę i komosę miksujemy blenderem na gładką masę.
  3. Paprykę, cebulę, czosnek i pietruszkę siekamy. Dorzucamy do fasoli i komosy.
  4. Do masy dodajemy jajko i przyprawy i krótko miksujemy blenderem.
  5. Do masy dodajemy amarantusa ekspandowanego i kaszę. Mieszamy. Powinniśmy uzyskać gęstą masę.
  6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy masę na blachę, formując kotleciki. W tym momencie, po odłożeniu porcji dla dzieci, można lekko posolić resztę burgerów.
  7. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
  8. Awokado obieramy i ugniatamy widelcem na gładką masę.
  9. Bułki kroimy na dwie części. Jedną część smarujemy awokado i układamy na niej fasolowego burgera. Drugą część bułki smarujemy hummusem lub innym ulubionym sosem, pesto, czy pastą warzywną. Układamy sałatę, plasterek pomidora i kawałki papryki. Składamy bułkę w całość.
  10. Można podać w towarzystwie domowych frytek warzywnych.

Maluchom podajemy fasolowe burgery bez soli pokrojone w słupki lub w całości. Obok układamy warzywa: słupki awokado, papryki, plasterki pomidora i kawałki bułki posmarowane hummusem.

Smacznego!

One Reply to “Fasolowe burgery”

  1. Rewelacyjny przepis! Dla dorosłych dodaliśmy dodatkowo do bułki cebulkę i sos tysiąca wysp – palce lizać! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.