Kisiel żurawinowy

Choć zapewne nie we wszystkich domach gości, to jest on częścią wigilijnej tradycji w Polsce. Podawany po wigilijnej kolacji kisiel żurawinowy to zdrowe i pyszne zakończenie świątecznego ucztowania. Odpowiednio przyrządzony może również posłużyć za świetną przekąskę dla niemowlaka w trakcie rozszerzania diety, nie mówiąc o starszych dzieciach!

Żurawina to nowy i ciekawy smak, z którym warto zapoznać malucha. Już niedługo napiszemy parę słów na temat tego, dlaczego różnorodność (nie tylko produktów, ale i smaków) w diecie niemowlaka jest tak istotna i jak w prosty sposób można o nią zadbać. Tymczasem serwujemy świąteczny przepis dla całej rodziny!

Kisiel smakuje fantastycznie na ciepło. Dziecku możemy go podać w kubeczku (jeśli jest rzadszy) albo do zjedzenia rączką bądź łyżeczką (gdy jest gęstszy).

Jak wyglądają tradycje świąteczne w Waszych domach? Jakie tradycyjne potrawy wigilijne pojawiają się u Was co roku na stole, a jakich dań nigdy nie jecie? Czy kisiel żurawinowy to u Was punkt obowiązkowy, czy wręcz przeciwnie? A może spróbujecie wprowadzić go w tym roku?

Składniki

  • 40 dag świeżej żurawiny
  • 2 garście suszonych daktyli
  • kilka goździków, łyżeczka cynamonu
  • 700 ml wody (plus szklanka do rozrobienia mąki)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy owoce i przyprawy.
  2. Gotujemy około pół godziny, aż owoce rozmiękną i rozpadną się. Przecieramy masę przez sito i dalej gotujemy.
  3. Mąkę rozrabiamy w szklance wody i dodajemy do owoców. Całość mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.