Czy na Waszych talerzach często pojawiają się buraki? Jeśli tak, to w jakiej formie? Czy jest to klasyczny wigilijny barszcz lub surówka? A może jedliście je już w formie frytek, kotlecików, pesto do makaronu, brownie, czy jako dodatek do sałatki? Wolicie buraki ugotowane na parze, czy pieczone?
My testujemy różne połączenia. Ostatnio córka często prosi, by na drugie śniadanie zrobić buraczany mus (ugotowanego buraka miksujemy z bananem i dojrzałą gruszką oraz garścią mrożonych czarnych porzeczek i nasionami chia).
Ale w związku z tym, że zbliżają się święta i najwyższy czas przygotować świąteczne menu, podrzucam przepis na buraczki z domowym hummusem (pastą z ciecierzycy i sezamu), które z powodzeniem mogą pojawić się na talerzach, zarówno tych starszych, jak i zdecydowanie młodszych biesiadników.
Tradycyjny, domowy hummus
Składniki:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy
- 5 łyżek tahini (pasta sezamowa, gotowa lub zrobiona samodzielnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 60 ml zimnej wody
Przygotowanie:
- Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie gotujemy.
- Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy resztę składników i miksujemy na gładki krem.
- Dolewamy zimną wodę.
- Odkładamy porcję dla dziecka. Do reszty dodajemy sól i pieprz.
Buraczki z hummusem
- Buraki gotujemy na parze lub pieczemy w całości.
- Kroimy na plasterki. Każdy plasterek dekorujemy hummusem.
- Posypujemy granatem/kawałkami zielonej papryki/posiekanymi orzechami. Skrapiamy sokiem z cytryny i ulubionym olejem.
Smacznego!
One Reply to “Buraczki z hummusem”