Piernikowa owsianka

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych
  • 1 i 1/4 szklanki wody + woda do zalania
  • 2-3 suszone daktyle
  • 1-2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 banan
  • wybrany owoc (np. jabłko, mandarynka, gruszka)

Przygotowanie:

  1. Płatki i drobno posiekane daktyle wrzuć do rondelka i zalej wodą na noc. Wody powinno być dużo – tak, by płatki nie wchłonęły całej.
  2. Rano odcedź płatki i zalej świeżą wodą, dodaj przyprawę i gotuj ok. 7-10 minut, aż płatki wchłoną wodę i zmiękną.
  3. Dołóż masło orzechowe i rozgniecionego widelcem banana i dokładnie wymieszaj.
  4. Wybrany owoc zetrzyj na tarce lub pokrój na kawałki i dodaj do owsianki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.