Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych
- 1 i 1/4 szklanki wody + woda do zalania
- 2-3 suszone daktyle
- 1-2 łyżeczki domowej przyprawy piernikowej
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 banan
- wybrany owoc (np. jabłko, mandarynka, gruszka)
Przygotowanie:
- Płatki i drobno posiekane daktyle wrzuć do rondelka i zalej wodą na noc. Wody powinno być dużo – tak, by płatki nie wchłonęły całej.
- Rano odcedź płatki i zalej świeżą wodą, dodaj przyprawę i gotuj ok. 7-10 minut, aż płatki wchłoną wodę i zmiękną.
- Dołóż masło orzechowe i rozgniecionego widelcem banana i dokładnie wymieszaj.
- Wybrany owoc zetrzyj na tarce lub pokrój na kawałki i dodaj do owsianki.
Smacznego!