Dziś kolejny przepis na zupę krem, tym razem z wykorzystaniem białych warzyw. Dzieci, szczególne na etapie neofobii, nie przepadają za warzywami i ograniczają ich repertuar. W tej zupie mamy ich sporo, jednak delikatny smak i „bezpieczny” kolor, mogą zachęcić niejednego Malucha do spróbowania.
Uwaga! Osoby nielubiące kalafiora, w tej zupie go jedzą! (testowane na domownikach) 🙂
Dla Maluchów nie dodajemy soli, a pestki mielimy.
Składniki:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (jasna część)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 pietruszki
- 1/2 selera
- 4 duże ziemniaki
- kilka różyczek kalafiora
- 1 litr domowego bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- przyprawy do smaku (gałka muszkatołowa, sól i pieprz)
- natka pietruszki, pestki dyni i słonecznika
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek i por posiekać i poddusić je na maśle klarowanym.
- Dodać pokrojone w kostkę pietruszki, seler i ziemniaki oraz kalafior.
- Zalać warzywa bulionem i ugotować je do miękkości.
- Dodać śmietanę, zblendować całość i doprawić.
- Posypać posiekaną natką pietruszki oraz pestkami.
Smacznego!