Krem z białych warzyw

Dziś kolejny przepis na zupę krem, tym razem z wykorzystaniem białych warzyw. Dzieci, szczególne na etapie neofobii, nie przepadają za warzywami i ograniczają ich repertuar. W tej zupie mamy ich sporo, jednak delikatny smak i „bezpieczny” kolor, mogą zachęcić niejednego Malucha do spróbowania.

Uwaga! Osoby nielubiące kalafiora, w tej zupie go jedzą! (testowane na domownikach) 🙂

Dla Maluchów nie dodajemy soli, a pestki mielimy.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (jasna część)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 4 duże ziemniaki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • przyprawy do smaku (gałka muszkatołowa, sól i pieprz)
  • natka pietruszki, pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie:

  1. Cebulę, czosnek i por posiekać i poddusić je na maśle klarowanym.
  2. Dodać pokrojone w kostkę pietruszki, seler i ziemniaki oraz kalafior.
  3. Zalać warzywa bulionem i ugotować je do miękkości.
  4. Dodać śmietanę, zblendować całość i doprawić.
  5. Posypać posiekaną natką pietruszki oraz pestkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.