W okresie jesiennym przyjemnie jest zjeść ciepłą, rozgrzewającą zupę.
Dziś przepis na zupę-krem z dyni i marchewki na mleczku kokosowym. Dla
dodatkowego wzmocnienia odporności, do zupy dodajemy również cebulę,
czosnek, imbir, natkę pietruszki i kurkumę.
Przy wyborze mleczka kokosowego kieruję się zawartością kokosa. Kupuję
takie, które ma tylko dwa składniki: kokos (85%) i woda.
Dla maluchów nie dodajemy soli, a pestki mielimy. Zabezpieczamy
otoczenie, myjemy rączki, kładziemy łyżeczkę, kawałek chleba i zaczynamy
zabawę.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 400 g pokrojonej na kawałki dyni (np. Hokkaido)
- 5 marchewek pokrojonych w plastry
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub wody
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kurkuma, pieprz i sól (opcjonalnie)
- natka pietruszki, pestki dyni i słonecznika (do dekoracji)
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać, a następnie podsmażyć krótko na oliwie w garnku.
- Dodać dynię, marchewkę i imbir, zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości.
- Wlać mleczko kokosowe i zmiksować na krem. Dodać sok z cytryny.
- Doprawić do smaku i posypać natką pietruszki i pestkami.
Smacznego!