Krem marchwiowo-dyniowy

W okresie jesiennym przyjemnie jest zjeść ciepłą, rozgrzewającą zupę.
Dziś przepis na zupę-krem z dyni i marchewki na mleczku kokosowym. Dla
dodatkowego wzmocnienia odporności, do zupy dodajemy również cebulę,
czosnek, imbir, natkę pietruszki i kurkumę.

Przy wyborze mleczka kokosowego kieruję się zawartością kokosa. Kupuję
takie, które ma tylko dwa składniki: kokos (85%) i woda.

Dla maluchów nie dodajemy soli, a pestki mielimy. Zabezpieczamy
otoczenie, myjemy rączki, kładziemy łyżeczkę, kawałek chleba i zaczynamy
zabawę.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 400 g pokrojonej na kawałki dyni (np. Hokkaido)
  • 5 marchewek pokrojonych w plastry
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 szklanki domowego bulionu warzywnego lub wody
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kurkuma, pieprz i sól (opcjonalnie)
  • natka pietruszki, pestki dyni i słonecznika (do dekoracji)

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie podsmażyć krótko na oliwie w garnku.
  2. Dodać dynię, marchewkę i imbir, zalać bulionem lub wodą. Gotować do miękkości.
  3. Wlać mleczko kokosowe i zmiksować na krem. Dodać sok z cytryny.
  4. Doprawić do smaku i posypać natką pietruszki i pestkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.