Pasta rybna z awokado

Niewiele osób ma świadomość, jak ważne w rozwoju dziecka są tłuszcze. Głęboko zakorzeniony jest mit, że tłuszcze to coś złego, niezdrowego i należy tego unikać. Wręcz przeciwnie! Kwasy tłuszczowe omega 3 są kluczowe dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego. Rodzaj tłuszczów spożywanych przez matkę karmiąca to jeden z niewielu elementów jej diety, które mają wpływ na skład jej mleka. Dlatego też zalecana jest suplementacja kwasów DHA w trakcie karmienia piersią (szczególnie, jeśli mama je mało ryb lub nie spożywa ich w ogóle). Droga mamo – zadbaj o dobre tłuszcze w diecie swojej i swojego malucha, zwłaszcza, jeśli karmisz. Pamiętaj, by zjeść wspólnie rybę przynajmniej raz w tygodniu! Poniżej pomysł na rybną pastę z awokado 🐟🥑

Składniki:

  • dwie polędwiczki z dorsza
  • łyżeczka soku z cytryny
  • pół awokado
  • łyżeczka czarnuszki
  • świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Rybę skropić sokiem z cytryny i piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
  2. Upieczoną rybę zmiksować z awokado, dodać czarnuszkę i drobno posiekany koperek.
  3. Podawać na chlebie lub domowej bułce.

Smacznego!

One Reply to “Pasta rybna z awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.