W całym swoim życiu nie przygotowałam makaronu na tak wiele różnych sposobów, jak w ciągu tych 3 miesięcy rozszerzania diety u swojej córki Dania makaronowe są szybkie i proste, w sosie można przemycić dużo fajnych składników, a dziecku łatwo jest makaron złapać, zjeść, manipulować nim. Dla mniejszych dzieci polecam makarony typu penne czy fusilli, muszle też fajnie się sprawdzają.
✔️ Białko (soczewica)
✔️ Żelazo (amarantus, soczewica, sezam)
✔️ Wapń (sezam)
✔️ Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (olej lniany)
✔️ Źródło energii (makaron i batat)
✔️ Beta-karoten (batat)
Składniki:
- makaron
- 1 batat
- pół szklanki soczewicy
- curry do smaku
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
- Batata umyj, ugotuj do miękkości i obierz.
- Soczewicę dokładnie wypłucz i ugotuj.
- Połącz ze sobą warzywa, dodaj curry i zblenduj w garnku na gładki sos. W razie potrzeby dodaj wody, by uzyskać rzadszą konsystencję.
- Sos doprowadź do wrzenia i gotuj przez parę minut na małym ogniu. Dodaj sezam i amarantus.
- Wymieszaj sos z makaronem i dodaj olej.
Smacznego!