Jak przedłużyć lato? Oczywiście jedząc lody! Macie ochotę na przepis na banalnie proste, domowe lody bananowe z polewą i chrupiącą posypką?
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- ewentualnie dowolne, wybrane dodatki: kakao, karob, cynamon, sok z cytryny, kilka listków mięty, garść leśnych owoców, wiórki kokosowe, masło orzechowe
Przygotowanie:
- Obieramy banany. Kroimy je na plasterki i wkładamy do pojemnika/miseczki. Zostawiamy w zamrażalniku na minimum kilka godzin.
- Zmrożone banany (wraz z ewentualnymi dodatkami) przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Zamiast blendera kielichowego możemy użyć thermomixu lub blendera z żyrafą.
- Gotowe lody przekładamy do miseczek. Polewamy olejem z pestek dyni i posypujemy prażonymi pestkami dyni i słonecznika lub domową granolą.
UWAGA!
Maluchom należy zmielić pestki.
Smacznego!