Domowe lody bananowe z polewą

Jak przedłużyć lato? Oczywiście jedząc lody! Macie ochotę na przepis na banalnie proste, domowe lody bananowe z polewą i chrupiącą posypką?

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • ewentualnie dowolne, wybrane dodatki: kakao, karob, cynamon, sok z cytryny, kilka listków mięty, garść leśnych owoców, wiórki kokosowe, masło orzechowe

Przygotowanie:

  1. Obieramy banany. Kroimy je na plasterki i wkładamy do pojemnika/miseczki. Zostawiamy w zamrażalniku na minimum kilka godzin.
  2. Zmrożone banany (wraz z ewentualnymi dodatkami) przekładamy do blendera kielichowego i miksujemy do momentu otrzymania jednolitej masy. Zamiast blendera kielichowego możemy użyć thermomixu lub blendera z żyrafą.
  3. Gotowe lody przekładamy do miseczek. Polewamy olejem z pestek dyni i posypujemy prażonymi pestkami dyni i słonecznika lub domową granolą.

    UWAGA!
    Maluchom należy zmielić pestki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.