Budyń jaglany z owocami

Porcja: 2 osoby dorosłe + bobas

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 4 daktyle suszone
  • 1 banan
  • szczypta cynamonu
  • 200 g jogurtu greckiego

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sitku. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj aż woda wyparuje. Pod koniec gotowania dodaj daktyle.
  2. Zawartość garnka przerzuć do blendera kielichowego, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na budyń.
  3. Przelej do miseczek i udekoruj świeżymi owocami.

Przygotowanie budyniu wspólnie z dwulatkiem:

  1. Dajemy dziecku do ręki szklankę i wsypujemy do niej kaszę. Dziecko przesypuje kaszę na sitko. Włączamy dziecku wodę i prosimy, by opłukało kaszę, a następnie przesypało ją do garnka.
  2. Dajemy dziecku do ręki szklankę i odmierzamy mu 250ml wody. Dziecko przelewa wodę do garnka z kaszą, a my rozpoczynamy gotowanie. Gdy kasza się gotuje, prosimy dziecko o naszykowanie 4 daktyli.
  3. Następnie, dajemy dziecku do obrania banana. Dziecko może również na desce do krojenia pokroić lub połamać banana na kilka części. Teraz prosimy dziecko o wrzucenie daktyli do garnka.
  4. Kolejny krok to wspólne przygotowanie owoców: pozwalamy dziecku umyć owoce, podzielić, przesypać do miseczki, obrać, pokroić…. w zależności od wybranych owoców.
  5. Owoce są gotowe? Kasza powinna być w tym czasie już ugotowana. Gdy przerzucimy kaszę do blendera, prosimy dziecko o wrzucenie banana i przełożenie łyżką jogurtu. Następnie, dajemy dziecku do wsypania odmierzoną na łyżeczce porcję cynamonu.
  6. Miksujemy naszą kaszę na budyń i przelewamy do miseczek, a dziecko dekoruje nasze śniadanie owocami.

Dobrej zabawy i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.