Porcja: 2 osoby dorosłe + bobas
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 4 daktyle suszone
- 1 banan
- szczypta cynamonu
- 200 g jogurtu greckiego
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sitku. Wrzuć do garnka i zalej wodą. Gotuj aż woda wyparuje. Pod koniec gotowania dodaj daktyle.
- Zawartość garnka przerzuć do blendera kielichowego, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na budyń.
- Przelej do miseczek i udekoruj świeżymi owocami.
Przygotowanie budyniu wspólnie z dwulatkiem:
- Dajemy dziecku do ręki szklankę i wsypujemy do niej kaszę. Dziecko przesypuje kaszę na sitko. Włączamy dziecku wodę i prosimy, by opłukało kaszę, a następnie przesypało ją do garnka.
- Dajemy dziecku do ręki szklankę i odmierzamy mu 250ml wody. Dziecko przelewa wodę do garnka z kaszą, a my rozpoczynamy gotowanie. Gdy kasza się gotuje, prosimy dziecko o naszykowanie 4 daktyli.
- Następnie, dajemy dziecku do obrania banana. Dziecko może również na desce do krojenia pokroić lub połamać banana na kilka części. Teraz prosimy dziecko o wrzucenie daktyli do garnka.
- Kolejny krok to wspólne przygotowanie owoców: pozwalamy dziecku umyć owoce, podzielić, przesypać do miseczki, obrać, pokroić…. w zależności od wybranych owoców.
- Owoce są gotowe? Kasza powinna być w tym czasie już ugotowana. Gdy przerzucimy kaszę do blendera, prosimy dziecko o wrzucenie banana i przełożenie łyżką jogurtu. Następnie, dajemy dziecku do wsypania odmierzoną na łyżeczce porcję cynamonu.
- Miksujemy naszą kaszę na budyń i przelewamy do miseczek, a dziecko dekoruje nasze śniadanie owocami.
Dobrej zabawy i smacznego!